Zijn de Nederlandse winkelstraten weer een vertrouwd gezicht armer? Zeepketen Sabon is failliet, maar eigenaar Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten zegt tegen Quote dat hij druk bezig is om een fatale zeperd te voorkomen.
Het lijkt erop dat het weinig scheelde of het zeepjesimperium Sabon gleed achter V&D de afgrond in. Op 26 juli verklaarde de rechtbank in Breda White Star Retail B.V., het bedrijf achter Sabon, in staat van faillissement. Eigenaar Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten zegt echter aan een doorstart te werken.
Sabon had veel shop in shops in het gefailleerde V&D. Volgens Veldhuyzen van Zanten ligt de deconfituur van het bekende warenhuis echter niet ten grondslag aan het eigen faillissement. De shop in shops leverden volgens hem ‘op jaarbasis 8 ton verlies op’, waardoor de zeepketen het zinkende V&D-schip al voor de definitieve ondergang verliet.
Volgens Veldhuyzen van Zanten zijn problemen uit het verleden uiteindelijk fataal geworden. Aan Quote vertelt hij dat er een belastingschuld was ontstaan. ‘Er is een fout van 5 ton gemaakt met de betalingen van de loonheffingen. Toen ik alle aandelen in april kocht, wist ik dat ook. Ik dacht alleen dat ik dat met een nieuwe koers wel kon regelen, maar helaas was ik te optimistisch.’ De fiscus verloor tijdens Veldhuyzen van Zantens vakantie zijn geduld en de rechtbank vroeg faillissement aan.
Soap
De soap rond de zeepjesketen duurt al jaren. Nadat brokkenpiloot Bob Ultee in 2005 de licentierechten verwerft voor de verkoop van de Dode Zee-zeepjes van het Amerikaanse bedrijf in Nederland, neemt hij enkele jaren later de internationale 'moederketen' over. Aan Sprout verkondigt hij dan stoer: "Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mozes."
In 2012 blijkt die berg toch iets te hoog voor Ultee. Dat jaar gaat het zeepjesimperium gierend failliet. Drie redders slepen het bedrijf echter voor de poorten van de hel weg en realiseren een doorstart. Onder hen Veldhuyzen van Zanten, die 18% van de aandelen koopt.
Het trio reorganiseert 2 jaar grondig, maar het gewenste effect blijft uit. In het laatst gedeponeerde jaarverslag over 2014 lijkt dat er dat jaar een kleine 2 miljoen verlies is geleden. Was het eigen vermogen in 2013 nog ruim 9 ton. In 2014 is dat bijna 8 ton negatief. Over de continuïteit valt te lezen:
‘De vennootschap maakt verlies, heeft een negatief eigen vermogen en een negatief werkkapitaal. Deze conditie kan er op duiden dat de continuïteit van de onderneming in gevaar is.’
Afgelopen maart steken de zeepmusketiers de koppen bij elkaar. Bij de twee andere aandeelhouders, Erik Achten (van de sportschoenen van LA Gear en Slazenger) en Edward de Jager, is de wil om verder te gaan verdwenen. Veldhuyzen van Zanten ziet nog wel een toekomst en koopt de twee uit. Hij stelt direct een nieuwe CEO aan, Marlein Bomhof. Onder haar leiding opent Sabon nog twee winkels, in Den Haag en op de Pier in Scheveningen; eveneens (deels) in bezit van Veldhuyzen van Zanten.
Doorstart
Over de exacte invulling van de doorstart kan eigenaar Veldhuyzen van Zanten noch CEO Marlein Bomhof veel zeggen. ‘Het moederbedrijf in Israël moet nog akkoord gaan met onze plannen’, aldus de ondernemer. Hij verwacht dat de Israëliërs vandaag instemmen. Als zij dat doen, zal Bomhof een nieuwe koers gaan varen: ‘De plannen voor de toekomst worden op dit moment nog ontwikkeld, maar we willen in
Bron: http://www.quotenet.nl/Nieuws/Met-Sabon-weer-een-Nederlandse-winkelketen-failliet-182770